onsdag 24 oktober 2012

Laga mat på vedspis

Q: Hödu, hu e de att laga mat på en såndä spis? Går de slött eller?

A: Nå, det är ju nog helt klart mer tidskrävande än en vanlig spis. Först måst man få upp en ordentlig eld, och se till att man har mycket ved i spisen. Sen ska det brinna ordentligt i en bra stund innan spisen har blivit så upphettad att det ska gå att koka mat på den. Typ när de första vedträna blivit till glöd (ingen miniglöd här utan stora lysande klabbar som på några sekunder kan få ett nytt vedträ att fatta eld) och man lagt in flera trän som brinner ordentligt, då börjar det vara passligt att koka eller steka nånting. Så får man ju se till att det glöder och brinner ordentligt under hela kok/stektiden också.
Åh, så jävla dåligt förklarat, men du kanske fatta. Kort och gott: det är nog mycket mer arbete än med en vanlig spis, men jag föredrar ändå vedspis tusen gånger framför vanlig. Det är nåt så härligt med att behöva lägga så mycket energi och tid på matlagning, int bara låta nåt värmas i mikron sålänge man sitter framför tvn.
Sen är det ju mycket roligare att få äta mat som lagts mycket tid på, eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar